О нама

sarski sir berevce

Беревце

Беревце, село на обронцима Шаре на надморској висини од 974 метра, наслања се на Штрпце, варош која је била и остала центар Сиринићке жупе, како се од давнина назива област на југу Косова и Метохије уз горњи слив Лепенца, између Урошевца и Призрена.

Јанићевићи

Ми, породица Јанићевић, мештани овог прелепог села и даље чувамо наслеђену традицију својих предака и бавимо се прављењем Шарског сира и осталих млечних производа. Традиција производње овoг аутохтоног сира стара је више од сто година и преноси се са генерације на генерацију. Јако смо поносни што смо активни део наше локалне заједнице, славећи нашу богату породичну историју на овом подручју, која датира од 1921. године.
janicevic

Свакодневница

Данас, Јадран уз свесрдну помоћ свог оца Љубише управља газдинством, свакодневно води стоку на испашу и брине о њој. Мајка Србинка задужена је за мужу крава и прављење сира, као и супруга Јелена, која поред бриге о деци, активно учествује и у свакодневним кућним пословима.
Кравље млеко које користимо за израду сира долази из сопственог стада крава, расе Симентал. Да бисмо произвели најквалитетније млеко, односно сир, пажљиво пратимо све што се тиче наших крава, од њихове хране до здравствене неге.

Одани чувар

С обзиром на честе нападе вукова и мрких медведа, за заштиту стада одговоран је Шарпланинац по имену Меда. Ова врста паса карактеристична је за ово поднебље. Одликује га интелегенција, храброст и одлучност. Изузетно је отпоран на сурове услове који владају на високим надморским висинама. Одан је свом власнику и породици са којом живи. Током пролећа, лета и јесени стока пасе на бујним пашњацима око фарме, понекад чак и у новембру ако временски услови то дозвољавају.

Живот на селу

Преко зиме, краве су смештене у пространим шталама и уживају у сену које смо им сакупили раније током лета. Поред крава, узгајамо и живину, гајимо органско воће (јабуке, крушке, шљиве, малине) и разно поврће.
Наш циљ је да останемо на имању породичне куће и реализујемо визију која ће омогућити несметано функционисање нашег породичног газдинства у будућности на један одржив начин и за генерације које долазе.

Визија и мисија

Наша визија је да постанемо водећи добављач висококвалитетног, аутохтоног сира домаћој малопродајној прехрамбеној индустрији и купцима широм света.
Мисија је свакако очување традиционалне производње, карактеристика и квалитета Шарског сира.
šarski sir