Image Alt
Рецепт

Рецепт за припрему овог специјалитета Сиринићке жупе остао је исти као и пре сто година. Шарски сир је тврди сир, направљен од непастеризованог крављег или овчијег млека.

Ова традиционална, али уједно и еколошка метода, подразумева ручно мужење крава или оваца, после чега се свеже млеко процеди и загрева на температури од 30 до 35° C.
Да би се направио 1 килограм сира, потребно је око 10 литара крављег или 7-8 литара овчијег млека.

sarski sir

Следећи корак је сипање сиришта у загрејано млеко.

Сириште се користи у сврху одвајања масног дела млека и сурутке. Након што млеко остоји неко време уз повремено мешање, излива се у већу посуду са газом и процеди. Овако направљени сир компримира се у гази и чврсто се пресује како би се избацила сва течност, а затим се остави 12 сати како би се у потпуности процедио.

Израђује се у облику округлих, равних груда, које се затим суше на тамном месту уз добар проток ваздуха. Најчешће место за то је поткровље или посебна комора постављена на тачкама протока ваздуха. Време сушења је обично четрнаест до двадесет дана, а може бити и дуже, у зависности од годишњег доба.

Након сушења припрема се течност за сољење сира. То је мешавина воде и соли (обично око 200-300 грама крупне соли треба растопити у литру воде) у коју се ставља већ осушени и исечени сир и као такав оставља десетак дана чиме добија на тврдоћи и квалитету. Након тога сир је спреман за употребу.